Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen zijn de laatste jaren een “hot item” geworden. Ze zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een reductie in CO2-uitstoot ten opzichte van klassieke verwarmingsinstallaties. Warmtepompen behoren tot de categorie groene energie en is een volwaardig alternatief op een CV-ketel. 

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?

Een warmtepomp neemt gratis warmte op bij lage temperatuur om die vervolgens op hoge temperatuur af te geven. De belangrijkste toepassing is de verwarming van gebouwen, sanitair warm water en zwembaden. Bij warmtepompen wordt er veel gesproken over de COP factor. heeft de warmtepomp bijvoorbeeld een COP van 3 dan wil dit zeggen dat voor een opgenomen elektrisch vermogen van 1kw er 3kw warmte kan afgegeven worden. Het is zo dat hoe kouder het buiten is, hoe moeilijker het is warmte uit de buitenlucht te halen waardoor de COP daalt. Het is dus zeer interessant om voor tijdens die koudste periodes een hybride systeem te hebben waarbij het mogelijk is om bijvoorbeeld ook via een haard met cv aansluiting extra warmte op te wekken voor verwarming. 

Deze specifieke toepassing behoort tot onze specialiteit, wij adviseren u graag om zo het ideale systeem voor u uit te werken. Op basis van een softwarepakket kunnen wij uw project simuleren en kijken welke combinatie een optimaal resultaat geeft, deze service is gratis.

VRAAG HIER UW GRATIS SIMULATIE AAN

We onderscheiden verschillende types van warmtepompen:

Een lucht-lucht warmtepomp is beter gekend als de airco die de warmte uit de buitenlucht haalt en afgeeft aan de binnenlucht of omgekeerd. Deze toestellen kunnen dus ook als airco gebruikt worden.

Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. In tegenstelling tot water/water warmtepompen is er een buitenunit (in de tuin of op het dak) nodig.

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit de bodem via verticale of horizontale bodemwarmtewisselaars.

Een water/water warmtepomp haalt warmte uit grondwater opgepompt uit een waterput. Het water wordt nadien geretourneerd via een aparte retourput.


De lucht/water warmtepomp van ELCO


Webshop by
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x