Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Warmtepompen zijn de laatste jaren een “hot item” geworden. Ze zijn milieuvriendelijk en zorgen voor een reductie in CO2-uitstoot ten opzichte van klassieke verwarmingsinstallaties. Warmtepompen behoren tot de categorie groene energie en is een volwaardig alternatief op een CV-ketel.

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid. Een goed voorbeeld van het principe van een warmtepomp vind je bij koelkasten. De warmtepomp wordt hier gebruikt om de ruimte te koelen en ze krijgt de naam koelmachine mee.

De ruimte buiten de koelkast wordt hierbij opgewarmd zodat warmtepompen perfect kunnen dienen om ook ruimtes te verwarmen. Ook grote ruimtes zoals woningen of gebouwen kunnen hierbij opgewarmd worden, zeker als warmtepompen gecombineerd worden met zonnecollectoren.

Een voorwerp dat warmer is dan de omringende omgeving, zal afkoelen door deze warmte af te geven. Bij een warmtepomp is dit net omgekeerd. Warmtepompen zullen hun warmte halen uit de natuur (grond, water en/of lucht) en zal die warmte op hogere temperatuur afgeven aan een verwarmingssysteem. Op die manier kan je je woning verwarmen met een warmtepomp.

Tijdens dit proces, zal een warmtepomp gebruik maken van speciale vloeistoffen om deze warmte (afkomstig uit de natuur) over te brengen. Deze vloeistof verdampt op lage temperatuur, kan op die manier de warmte onttrekken aan de warmtebron, en wordt weer vloeibaar.

 

HOE WERKT EEN WARMTEPOMP?

Een warmtepomp werkt heel eenvoudig. De thermische energie die aan de natuurlijke warmtebron (grond, water of lucht) wordt onttrokken, wordt afgegeven aan het warmteafgiftesysteem in het toestel. Een warmtedragend medium of koelmiddel stroomt tussen de warmtebron en het afgiftesysteem en regelt de temperatuur.
star
star

{{ quote_text }}

{{ name }}

Lees meer
Webshop by
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x